Symfonie voor huisgeluid

Doe mee aan het creëren van de Symfonie voor Huisgeluid! Een samenwerking tussen November Music, Willem Twee muziek en beeldende kunst en Elise ‘t Hart (Instituut voor Huisgeluid).

  • Kies een huisgeluid uit je eigen huis. Bijvoorbeeld je favoriete, mooiste, vervelendste, lekkerste geluid, het eerste geluid dat je hoort wanneer je wakker wordt of het meest typische geluid voor jouw huis.

  • Speel het gekozen huisgeluid na op jouw instrument. Bijvoorbeeld de krakende vloer op de contrabas, zoemende koelkast op een trompet, tikkende verwarming op de drums of een pruttelend koffiezetapparaat op de piano. Neem dit geluid op met bijvoorbeeld je telefoon.

  • Vul de gegevens in (je naam, in welke plaats het geluid opgenomen is, het instrument dat je bespeelt en waarom je voor dit geluid hebt gekozen) en upload je opnames.*

Meer weten over het project? Lees verder onder het formulier!

*de gegevens (voornaam, locatie, instrument, geluid en omschrijving) worden gebruikt in de tentoonstelling en worden niet gedeeld met derden. Mocht je liever niet je naam in de tentoonstelling willen, vul bij naam bijvoorbeeld alleen een voorletter in. Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u op de hoogte te houden van dit project. Lukt het niet met uploaden? Mail de gegevens dan naar info@instituutvoorhuisgeluid.nl.

Willem Twee muziek en beeldende kunst is gevestigd in de voormalige sigarenfabriek van Goulmy & Baar in 's-Hertogenbosch. Toen ik me verdiepte in de geschiedenis van de fabriek bleek dat Goulmy een vooruitstrevend ondernemer was. Dat uitte zich bijvoorbeeld in het feit dat Goulmy voorstander was de creatieve ontwikkeling van de werknemers. Dit was de geboorte van de Harmonie Neerlandia, later de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch (want wat is er nu mooier dan samen muziek maken?). Toen na enkele maanden bleek dat het een succes was, besloten ze de vereniging te adopteren en ontstond het “Muziekkorps der Nederlandsche sigarenfabrieken Eugène Goulmy en Rudolf Baar”. De harmonie werd zelfs zó belangrijk gevonden, dat de productie werd stilgelegd voor een optreden in Denemarken (er waren te weinig mensen op de werkvloer).

Toen ik dit verhaal las, was mij meteen duidelijk dat ik graag met het gegeven van een harmonie wil werken. Het gaat over het belang van samen muziek maken, samen creëren en op een ander niveau met elkaar tot iets komen. Iedereen in de groep draagt een verhaal met zich mee, soms uitgesproken, soms meer op de achtergrond; met elkaar, met die verhalen, klanken en tonen kom je tot iets dat raakt.

In 2013 richtte ik het Instituut voor Huisgeluid op. Het vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt. Hierover maak ik verschillende werken variërend van installaties in musea tot het geven van workshops over luisteren naar huisgeluid (maar ook deze website). Op deze manier krijgen (huis)geluiden de aandacht die de verdienen en wordt de luisteraar zich bewust(er) van deze geluiden om zich heen. Een meer volledige ervaring van de omgeving is het resultaat. Een langgekoesterde droom van mij is om een Symfonie voor Huisgeluid te componeren. Toen ik bezig was met de plannen voor deze tentoonstelling, viel dit idee op haar plek.

We vragen iedereen (van mensen uit de harmonie tot makers van November Music, leerlingen van de muziekschool, kennissen en de buurvrouw) een geluid te sturen vanuit de eigen huiselijke omgeving, plus een interpretatie op een eigen instrument. Zoals een krakende vloer op de contrabas, zoemende koelkast op een trompet, tikkende verwarming op de drums of een pruttelend koffiezetapparaat op de piano. Deze verzameling geluiden vormen met elkaar de elementen uit de nieuwe Symfonie. Het stuk vormt de basis van de tentoonstelling tijdens November Music 2022.

Alvast heel veel dank en ik hoor het graag!

Groeten, Elise