huis•ge•luid [zelfstandig naamwoord] verzamelnaam voor geluiden, hoorbaar binnen de muren van een huis

krakende vloer, zoemende koelkast, tikkende verwarming, kletterend douchewater, schreeuwend buurmeisje, druppelende kraan, pruttelende koffie, malende wasmachine, sloffende huisgenoot, borrelende theekoker, krijsende geiser, zoemende dimmer, tikkend horloge, piepende scharnieren, trillende telefoon, bonkende bovenburen, knisperende kaars, blazende afzuigkap, tiktakkende klok, tsjilpende vogels, schuivende schuifdeur, rinkelende deurbel

Huisgeluid, iets van alledag en iedereen. Het zijn de geluiden die normaal gesproken misschien langs je heen gaan, maar enorm veel invloed op je hebben. Huisgeluiden kunnen zorgen voor een fijn, huiselijk en veilig gevoel, bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt en je de klok hoort tikken (zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens). Geluiden kunnen ook een averechts effect hebben: het kunnen geluiden zijn waarvan je liever hebt dat ze verdwijnen. Ze zijn irritant, beangstigend of soms zelfs ondraaglijk.

In 2013 richtte Elise ’t Hart speciaal voor deze geluiden het Instituut voor Huisgeluid op. Het instituut vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt. Ze documenteert deze geluiden door er audio-opnames van te maken en de geluiden en de context waarin ze ze heeft aangetroffen in een korte tekst te beschrijven. Ook gaat ze in gesprek met de eigenaren/waarnemers/ontvangers van het geluid. Middels installaties, dossiers, presentaties, radio, uitgaves en performances brengt ze de geluiden systematisch in kaart en geeft de inzichtelijk gemaakte data vorm. Op deze manier krijgen de huisgeluiden de aandacht die de verdienen en wordt de luisteraar zich bewust(er) van deze geluiden om zich heen. Een meer volledige ervaring van de omgeving is het resultaat.

Met het Instituut voor Huisgeluid doen we allerlei verschillende projecten. In 2018 was Elise de eerste Artist in Residence op het Meertens Instituut en deed een zoektocht naar huisgeluiden die inmiddels verloren zijn gegaan en verdwenen zijn uit ons dagelijks leven. Met deze bevindingen maakte ze een podcastserie: Hoe Klinkt de Tijd? Andere voorbeelden van projecten zijn Radio Huisgeluid (voor de De Stem van West, een online radio platform), de tentoonstelling Thuis (6 huishoudens vastgelegd in geluid voor de tentoonstelling bij Kunstlinie Almere), ze geeft colleges, workshops en presentaties over luisteren naar (huis)geluid, heeft het Geluidenabonnement (periodiek ontvangen abonnees een nieuw geluid in hun inbox) en maakt geluidsportretten in opdracht zoals voor het dorpje Watou (vastleggen van geluiden die anders zouden verdwijnen), een bakker (welke geluiden klinken er tijdens de productie van brood) of voor mensen privé (de krakende vloer waar de kinderen op opgegroeid zijn).

Op deze website vind je een groot deel van het geluidsarchief van het Instituut voor Huisgeluid. Zoek, vind of verdwaal door de huisgeluiden!

Kunstenaar: Elise 't Hart

Website-ontwerp: Studio Vrijdag

Ontwikkelaar: Devtastic

Met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds

© 2022 alle rechten voorbehouden